EN
Eiropas Mākslinieku padomes ECA (European Council of Artists) izpildkomitejas (valdes) sēde Kopenhāgenā, Dānijas Mākslinieku valdē [Dansk Kunstnerråd] Kronprinsessegade 34 B, 18. augustā 10:00 – 18:00.
23. septembrī Latvijas Radošo savienību padome no plkst. 11.00 līdz 15.00 Rīgas Latviešu biedrībā rīko lielāko partiju apvienību debates par kultūras nozari. Lai labāk sagatavotos šai diskusijai, Latvijas Radošo savienību padome sadarbībā ar lielākajām kultūras sektora nevalstiskajām organizācijām un nozares ekspertiem ir izveidojusi anketu, kur iekļauti 20 kultūras nozarei būtiskākie jautājumi.
2. septembrī tika publiskots Valsts Kancelejas vadītās valsts pārvaldes funkciju vērtēšanas gala ziņojums, ar piebildi, ka vērtēšanas procesā bija iesaistītas nozaru nevalstiskās organizācijas. Tā nav taisnība. Nevar noliegt, ka, salīdzinot ar iepriekšējā gada funkciju vērtēšanu, šis process uzlabots. Tika ieviesta kompleksāka vērtēšanas matrica, atsevišķi novērtējot deleģēšanas iespējas un funkciju nozīmību. Notika ministriju prezentācijas. Tika rīkotas diskusijas par specifiskām tēmām – funkciju dublēšanās, finansējuma ietaupīšanas un citos aspektos. Taču funkciju vērtēšana notika pēc Valsts Kancelejas sagatavota plāna, kurā nevalstiskajām organizācijām bija atvēlēta tikai novērotāja loma.
19. augustā notika biedrības Laiks kultūrai, Laikmetīgās kultūras NVO asociācijas un LRSP pārstāvju tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, lai pārrunātu esošo situāciju katrā nozarē, kā arī atbildētu uz jautājumiem par 2011.gada un vidēja termiņa perspektīvām kultūras nozares finansēšanā un attīstībā.
Atbilde par Reformu vadības grupu. Haralds Matulis par 9. augusta funkciju vērtēšanu (VKKF). Ainars Leijejs, prezentācija par "Iešu balsot!". Lolita Cauka-Kalna par Tradicionālo kultūras pasākumu konkursu Rīgas Domē. LRSP 24. augustā rīko semināru par radošo industriju un kultūras sociālekonomisko nozīmi. Kultūras ministru kandidātu priekšvēlēšanu diskusija 23. septembrī.
3.augustā notika Kultūras ministrijas funkciju, kas saistīta ar muzeju, teātru, operas un citu kultūras objektu statusu un turpmākajām optimizācijas iespējām, vērtēšana. Tā sākās ar KM prezentāciju, Jolantas Treiles un Inta Dāldera komentāriem. Sēdi vadīja Baiba Pētersone (Valsts Kanceleja), piedalījās vairāku muzeju vadītāji, Nacionālās Bibliotēkas vadība, Finanšu, Zemkopības un Veselības ministriju pārstāvji, Kultūras NVO pārstāvēja Dainis Grīnvalds un Daiga Šiliņa. Ļoti daudz tika runāts par muzejiem, uzklausīti vairāku muzeju vadītāju (Māra Lāce, Jānis Siliņš, Aija Fleija,u.c.) viedokļi.
21. jūlija notika LRSP ģenerālsekretāra Haralda Matuļa un kultūras ministra Inta Dāldera tikšanās, kuras laikā tika pārrunātas LRSP un KM nostādnes Funkciju vērtēšanas procesā, kā arī interešu izglītības jautājumi un profesionālās mākslas pieejamība reģionos.
16. un 19. jūlijā notika divas funkciju vērtēšanas diskusijas, kas skar arī kultūras nozari. Piedāvājam kopsavilkums par 16. jūlija FV „Ministriju valdījumā esošo nekustamo īpašumu apsaimniekošana un uzturēšanas nodošana valsts specializētam uzņēmumam, t.sk. būvobjektu vadību” un 19. jūlija FV „Augstākās izglītības un koledžu izglītības nodrošināšanas funkciju grupa. Interešu izglītības turpmākais izpildes veids un vieta”
Ir sācies valsts īstenoto funkciju vērtēšanas II posms. Funkciju sākotnējā izvērtēšanas posmā ir ticis konstatēts, ka pastāv vairākas, dažādu ministriju un institūciju radniecīgas funkcijas un to grupas. Otrajā funkciju izvērtēšanas posmā tiek detalizēti salīdzinātas (izvērtētas) šīs funkciju grupas ar mērķi izslēgt līdzīgu funkciju īstenošanu, samazināt to finansējumu vai sagatavot citu to optimizēšanas priekšlikumu.