EN

2016. gadā Radošo savienību padome veica pētījumu par kultūras periodiku Latvijā: kā un kādā apjomā tā tiek finansēta; kā situāciju vērtē jomā iesaistītie cilvēki – autori, mediju pārstāvji, finansējuma piešķīrēji; kādi ir pozitīvie aspekti un ko būtu nepieciešams uzlabot. Pētījumam vienlaikus bija izzinošs raksturs, taču galvenais mērķis bija identificēt pozitīvās prakses, problēmas un apsvērt iespējamus risinājumus, lai situāciju uzlabotu. Tā Rekomendāciju daļā sniegti konkrēti ieteikumi, ko iespējams darīt, lai situāciju kultūras periodikas jomā uzlabotu.  

2016. gada 6. jūlijā notika kultūras NVO pārstāvju tikšanās ar finanšu ministri Danu Reiznieci – Ozolu, lai apspriestu kultūras nozares aktualitātes: VKKF finansējuma modelis un apjoms, Radošo personu likums, NVO saimnieciskās darbības regulējums, sabiedriskā labuma statusa piemērošanas nosacījumi kultūras nozarē.

Atsaucoties KM aicinājumam sniegt viedokli par nepieciešamajām izmaiņām PVN regulējumā kultūras nozarei, Radošo savienību padome elektroniski aptaujāja savus biedrus un sadarbības partnerus, un uzskata, ka nebūtu pamatoti mainīt regulējumu, kādā piemēro PVN kultūras pasākumiem.

Valdības rīcības plāns, kur iekļauts arī radošām savienībām būtiskās aktualitātes:

  • 8. prioritāte – VKKF finansēšanas modeļa atjaunošana.
  • 5. prioritāte – Radošo personu likuma pabeigšana.

Kultūras nevalstiskās organizācijas – Latvijas Radošo savienību padome, biedrība “Laiks kultūrai”, Laikmetīgās kultūras nevalstisko organizāciju asociācija un Latvijas Nacionālā kultūras padome vēršas pie Jums šajā politiski sarežģītajā laikā, kad valdība ir demisionējusi, notiek diskusijas par jaunas valdības veidošanu. Vēlamies akcentēt kultūras lomu Latvijas valsts izaugsmē, jo tikai radoša, ar kultūru piepildīta sabiedrība ir spējīga pārvarēt un veiksmīgi izmantot mūsu laika diktētus jaunus izaicinājumus.

RSP 2. decembrī LR Kultūras ministrijai adresētajā vēstulē vēršas pret grozījumu veikšanu "Biedrību un nodibinājumu likumā", kas ne tikai būtiski ierobežotu to darbību, bet arī apdraudētu. Tāpat RSP vēršas pret Finanšu ministrijas priekšlikumu ierobežot mikrouzņēmuma nodokli maksājošos uzņēmējus.

3. novembrī plkst. 16.00 Baznīcas ielā 37-3, Rīgā, LV – 1010 notiks tikšanās ar Konkurences padomes Juridiskā departamenta un Aizliegtu vienošanos departamenta pārstāvjiem.

Apskatāmo problēmu loks:

  • Aizliegtas vienošanās,
  • Kartelis,
  • Dempings,
  • Pētījumi par mākslinieka darba izcenojumiem.

Diskusijā aicināts piedalīties ikviens interesents.

Kultūras ministrijas mājas lapā publicēts paziņojums ar aicinājumu sabiedrībai sniegt viedokli par likumprojektu “Radošo personu statusa un profesionālo radošo organizāciju likums” rakstiski līdz 2015. gada 24. jūlijam, rakstot uz e-pasta adresi pasts@km.gov.lv

Plašāka informācija: http://www.km.gov.lv/lv/jaunumi/?news_id=6645&subPageId=741&pageAction=showSubpage

"Profesionālo radošo organizāciju un radošo personu statuss" likumprojekta 2. redakcija