EN

10. martā Latvijas Komponistu savienības telpās notika Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvju vadītais seminārs par sabiedriskā labuma organizāciju (SLO) pārskatu aizpildīšanu un iesniegšanu, kā arī SLO darbības uzraudzību un statusa atņemšanu. Seminārs notika, jo, sākot ar 2016. gadu, būs izmaiņas SLO grāmatvedībā un pārskatu aizpildīšanā. Pielikumā 3 VID prezentācijas.

 17. februārī Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā „Zirgu pasts” plkst. 15:00 notiks diskusija par valsts prezidentu izvēli Latvijā. Vai radošajai inteliģencei par to ir kas sakāms?

 Kultūras ministrija izsludinājusi pieteikšanos Izcilības balvai. Pretendentus var pieteikt līdz 5. novembrim. Vairāk skatīt: http://www.km.gov.lv/lv/jaunumi/?news_id=5725 . Izcilības balva iedibināta pēc Radošo savienību padomes iniciatīvas.

Kultūras ministrija ir sagatavojusi priekšlikumus VKKF finansējuma modeļa maiņai, lai nodrošinātu VKKF neatkarību, finansējuma prognozējamību un ilgtermiņa stratēģisku attīstību. Pielikumā koncepcijā, kur sīkāk apskatīti 4. varianti. Līdz 2014. gada rudenim Kultūras alianse rīko tikšanās ar Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām un potenciālajām jaunajām partijām, lai veicinātu izpratni par VKKF finansējuma maiņas nepieciešamību.

2014. gada 7. maijā Kultūras ministrijā notika Radošās personas statusa likumprojekta izstrādes darba grupas sēde. Šīs sēdes galvenais mērķis bija prezentēt līdz šim izpētīto un padarīto, sniegt esošās situācijas rezumējumu un iezīmēt tālākos darbības virzienus.
Pielikumā: 1. Kultūras ministrijas prezentācija. 2. Sēdes protokols.

Radošām personām, kas nav darba ņēmēji, iespējams savu nodarbinātību reģistrēt dažādi. Biežāk izvēlētie un piemērotākie ir šādi: 1) Saimnieciskās darbības veicējs, 2) Pašnodarbinātais, 3) Individuālais komersants.

Biedrība Laiks kultūrai, Laikmetīgās kultūras nevalstisko organizāciju asociācija un Latvijas Radošo savienību padome pilnībā norobežojas no advokāta Alda Gobzema aktivitātēm.

26. augustā notika Kultūras alianses un KM sanāksme, kurā bija uzaicināti piedalīties Finanšu ministrijas (FM) un Labklājības ministrijas (LM) pārstāvji, kas skaidroja, komentēja un atbildēja uz jautājumiem par iespējamo autoratlīdzību aplikšanu ar sociālo nodokli. Situācijas kopsavilkums.

1.un 2. jūnijā aprit 25 gadi, kopš divām ļoti īpašām dienām Latvijas vēsturē. Toreiz 1988. gada jūnijā padomju Latvijas radošā inteliģence sarīkoja sanāksmi „Latvijas PSR Rakstnieku savienības valdes plēnums ar Arhitektu, Dizaineru, Kinematogrāfistu, Komponistu, Mākslinieku, Teātra darbinieku, Žurnālistu savienību vadītāju un ekspertu piedalīšanos”. Sabiedrībā šo kopsapulci, kurā runāja arī zinātnieki, inženieri, ārsti, pārvaldes aparāta darbinieki un juristi, sāka saukt par Radošo savienību plēnumu.